I´m on my way

Idag skrev jag alltså mognadsprovet. Det är slutet av examensprocessen. Jag fick två intressanta frågor, jag valde den som jag tyckte att jag ville svara på.

Jag fikade med Jenny innan vi skilldes åt. Vi kanske inte träffas nu på fem veckor. En timmes småpratande. Jättemysigt! Kommer att sakna henne!

Nu har jag försökt att packa inför mina fem veckor på Åland. Jag ska på praktik igen. Jag lämnar åter igen min sötnos...trist...skulle inte vilja det, men har tyvärr inte så många andra valmöjligheter. Nå, vi är ju vana vid att vara ifrån varandra nu och då, så det ska väl gå som vanligt :) Han hämtar mig från Långnäs ikväll/inatt, för han är redan på Åland. Snällt av honom tycker jag, att hämta mig i mörkret bland alla rådjur. Nu är det bara att fortsätta plocka och fixa innan det är dax att gå till bussen, åka till båten, åka hemhem....

Imorgon blir det i alla fall frisk luft. Vi ska ut till Johans familjs stuga över dagen. Åh, härligt med ren luft! Ska njuta av denna helg, inget skolsnack eller funderande. Bara umgås med mitt gull och familjen!

 

♥Trevlig helg, njut!♥

 

 

 

världens lyckligaste

Jag är tydligen en av världens lyckligaste människor - Känns trevligt att veta, blev stolt av att läsa det! Efter mina tre, snart fyra år av studier på fastlandet blir jag mer och mer stolt över landet jag föddes i och bor i. Finland är ett bra land! Vi är ett fint folk! Det som Mark Levengood säger stämmer tycker jag.
"Finländarna är lyckligast"

Kom just hem från ett skönt och tröttsamt (för musklerna) gympass med Jenny. En avslappnande och mycket trevlig lunch på det också. Jenny är en fin vän. Vi ska promenera längs med ån ikväll också. Mysigt. Jag tycker om att gå längs med ån på kvällen, den är så fint upplyst av alla lampor.

Dagen är en bra dag. Solen skiner äntligen över Åbo och himlen är blå istället för grå.

nyttig reklam

Go´förmiddag!
Måste bara göra reklam för brödet som jag bakar hela tiden - Hurtbulle. Det är nyttigt, saftigt och gott! Jag håller mig mätt hela förmiddagen i skolan på bara En skiva bröd med skinka och ost på. Finns inget annat på morgonen som håller mig mätt lika länge som en skiva Hurtbulle. Namnet säger säg självt att det är ett superbröd. Magen tackar också för att det får smälta detta bröd :) Här är receptet för den som är intresserad att prova på något gott och nyttigt.

Hurtbullebröd
- ett bröd                                                         

Ugnen på 200°

2 dl Havregryn  (el. Pirkkas fyrkorsflingor)
5 dl Halv eller helgrovt vetemjöl
1 dl Krossade linfrön
1 dl Russin
1 dl Hackade nötter
2 tsk Bikarbonat
1 tsk salt
½ dl Lingonsylt
½ dl Honung
4 dl Turkisk yoghurt (naturell)

Blanda alla ingredienserna i en bunke. Det ska vara en kletig massa. Häll över allt i en smord brödform.
Sätt in formen på lägsta nivån i ugnen. Efter 30 min, sätt aluminiumfolie över brödet. Låt det vara i ugnen 30 min. till. En timme efter att du satt in brödet, ta ut brödet ur ugnen och ur formen, låt det ligga och vila under en kökshandduk tills det svalnat. Ät och Njut!

Tips! Skär färdiga skivor och sätt i fryspåsar. Ta fram ur frysen kvällen innan och du har färskt bröd varje morgon!


en sån dag

Idag har vi haft slutseminarie där vi både har presenterat och opponerat examensarbetena som vi skrivit. Det har varit en intensiv men intressant dag. Det var jättekul att få stå inför alla och presentera MITT arbete som jag verkligen kämpat med! Sedan var det kul att se hur de andras arbeten blev sist och slutligen (senaste seminariet var i Maj). Men nu är jag ärligt talat ganska trött på mitt arbete men på fredag väntar mognads provet. Undrar vad jag kommer att få för fråga om mitt arbete?! Spännande!

Ikväll blir det verkligen att ta igen sig efter denna långa dag, stressa ner och gosa med mitt guldkorn. Baka bröd måste jag förstås göra, men det är inget jobbigt. Jag blandar bara alla ingredienserna - ugnen fixar brödet och jag ligger i soffan - det är så det ska vara.

lugn och fin..

Har lugnat mina nerver och blivit två cm längre. Jag har yogat. Intressant att märka skillnaderna mellan höger och vänster sida av kroppen. Rörelserna i yoga är symetriska och man märker ganska snabbt vilken sida som är "bättre", starkare m.m. Min starka sida är höger, antagligen för att jag är hö. hänt. När jag står i brygga märks det spec mycket eftersom min vänstra arm inte riktigt orkar räta ut sig. Bara att träna vidare alltså.

Har lyssnat på underbar, fin och lugn musik. Spotify: "Chinese and Japanese Koto Harp and Shakuhachi flute music" Jättehärlig musik både till yoga/pilates men också som lugnande bakgrunds musik.

orka ta tag i det

Om man vill ha sin dag förstörd så ska man gå på språkhandledning. Jag visste att jag hade vissa brister i mitt examensarbete rent språkligt men SÅ mycket trodde jag väl aldrig.... Det är fullt med utropstecken, frågetecken, understreckningar, inringningar o.s.v. Kändes hemskt att sitta där och höra allt som var fel i min text, hemskt. Det är så mycket att rätta och jag vet varken när jag ska ha tid och hur jag ska orka göra det??? Fy säger jag! Inte visste jag att jag var såhär dålig på svenska, men nu är det bevisat....det svider

darkness has come

Klockan ska vara bakåt en timme. Endast en av alla har vridits tillbaka en timme i vår lilla lägga. Måste nog fixa de övriga också så att jag inte blir snurrig imorgon. Men slött med mörker tycker jag..klockan är ju bara 17 och mörkret är redan hos oss. Känns som att sitta gömd i en mörk liten håla. Ska snart tända lite mysiga ljus så kanske det känns liiite bättre.

Idag blev det rökt fisk till middag! Kunde inte låta bli att gå till marknaden igen + så slapp vi laga något. Lagade smulpaj också - gott med äpplen, det var länge sen!

Söndagen går i lugnets tecken med tvättning av kläder och läsandet av examensarbetet som jag ska opponera på onsdag.

"Vilken färg har dina ögon?"
Frågan som kom efter 4,5 år tillsammans...haha..killar är så uppmärksamma - verkligen.

Kärlek....

Ta hand om Dig

Idag är det rått, kallt och mulet ute MEN det ska inte få förstöra dagen. Pängar har spenderats idag. Jag har spenderat mest på godsaker som ska ätas ikväll. Jag gick på stan och passade på att ta mig en vända genom marknaden. Till middag blir det rökt Abborre, ugnsrostade morötter och smörstekta Kantareller. Vem vill inte ha det?! Köpte Åländska äpplen också, från Vårdö som smakade fräscht och gott, äppelpaj imorron! Idag ska jag bara njuta och ta hand om mig själv! Förstår inte dem som inte vill vara ensamma? Det är ju så oerhört skönt och underbart att bara få rå om sig själv en stund!

Ta hand om Dig genom att:
  • Tro på dig själv → du får bättre självförtroende och bättre självkänsla
  • Ät mat för både kropp och själ
  • Motionera för att få kroppen pigg och stark. Dessutom utsöndrar du adrenalin, endorfiner m.m. som höjer    humöret!
  • Ha ett intresse som inspirerar och motiverar dig. Det kan vara vad som helst!
  • Ge dig själv uppmärksamhet och tid
  • Ha mål i livet, stora som små
  • Unna dig drömmar och fantasier
  • Se på livets missöden som lärorika stunder som gör dig till en stark och erfaren person som klarar av utamningar!
  • Ha kärlek i ditt liv - bra familjerelationer, vänner, förhållande
  • Ha passion i livet

Endast ett fåtal saker, men tycker att de är de viktigaste för att man ska må bra och känna sig tillfredställd med livet. En liten påminnelse till både mig själv och andra - hitta balansen i tillvaron :)

förståelse

Torsdag och mulet - förstås. Men jag har fått mycket gjort idag. Duktigt. Ibland är det skönt att få saker ur vägen, spec. de tråkiga sakerna som att städa... tråkigt när man gör det men fint efteråt. Hinner inte med sånt imorron för till skillnad från de andra fredagarna som jag haft lediga så har jag lång dag med föreläsningar imorgon. Promenerat långt idag, har fortfarande träningsvärk i låren, rumpan och magen efter det hårda träningspasset i förrgår :)

Idag var jag på den intressantaste föreläsningen denna vecka! Det var en föreläsare från Danmark, Köpenhamn som föreläste om Tortyroffer/tortyröverlevare! Det var verkligen intressant. Mycket hemska saker om tortyr som jag verkligen inte kan eller vill skriva om här. Det som sades och visades var nästan som ett slag i magen - att människor kan behandla varandra så?! Det är ofattbart. Men det gav en viss förståelse gentemot flyktingar som kommer hit, de har varit utsatta för hemska saker. Sånt vi här i "trygga" Norden inte kan tänka oss och jag tror att många glömmer bort detta när de diskuterar om invandrare och hur vissa människor för sig. Men tänkt på vilken bakgrund de har, på varför de överhuvudtaget har blivit tvingade ut ur sitt eget hemland! Det väckte mycket tankar och känslor hos mig. För mer information om tortyr och hur Du kan vårda eller bemöta en människa som utsatts för tortyr finner du här hos RCT

Nu är det soffan och ett avsnitt av Sopranos som väntar tillsammans med mitt gull - senare kommer Niklas Mat som jag också tycker om att kika på, var inte så förtjust i honom när han började men nu tycker jag att det är ett bra program.


it smells fisheeee

Åh vad härligt med frisk luft, lite svett och puls! Min ömma buttocks tackade för valet av promenad istället för yoga eller gym! Det var tur att jag gick min runda längs ån också för jag blev påmind om att det är strömmingsmarknad hela helgen! Människor höll på och statte upp sina stånd och gjorde iordning inför marknaden. Mysigt med marknad. Eller tanken är mysig, jag blir oftast trött och irriterad på alla som ska trängas runt alla stånd, orkar inte köpa något, går istället runt och mumlar och muttrar...och då förlorar marknaden lite av sin charm. Men det ser ändå ut att bli en promenad genom strömmingsmarkanden och eventuellt lite god fisk till middag i helgen! Slurp! Fisk är både gott och nyttigt!

mulet

Ska jag eller ska jag inte? Gå ut och gå idag. Var just till posten och det var visserligen riktigt behagligt ute men detta väder är så trist att gå ut och gå i - mulet - förstås. Får se efter middagen, då kanske jag känner att jag behöver ta mig en tur längs med ån.

Dagens föreläsning var si sådär. Handlade inte riktigt om det som det stod i programmet att det skulle handla om. Så jag blev lite besviken på den. Det stod att det skulle handla om familjevåld och föreläsaren skulle behandla Estlands situation. Hon gjorde mest reklam för deras utbildningar m.m. det intressanta kom först mot slutet då hon berättade om hur det hade varit under sovjettiden och hur det har förändrats för människorna och familjerna efter det. Nåja, ibland blir det så.

balans&harmoni
i
livet

Måndag-tisdag?

Tisdag.
Som vilken annan måndag som helst. Har haft måndag hela dagen eftersom jag var ledig igår. Fick ha sovmorgon idag, vilket var skönt. Jag tycker om att ta det lugnt på morgonen. Nu är egentligen de kurser jag gått de senaste veckorna över och det känns bra. Denna vecka är det internationell vecka i skolan. Idag har jag varit och lyssnat på en föreläsning om mänskliga rättigheter med fokus på kvinnlig omskärelse som OBS! Alla borde känna till och veta vad det är och hur det påverkar en kvinnas kropp och hälsa!
Idag blir det annars att handla mat, äta och sen träna med Jenny på gymmet. Kul! Nu har det gått en vecka igen mellan gympassen..aj aj..men jag har ju gjort annan motion istället som promenad och yoga, vilket är minst lika bra! Måste bara komma igång med någon form av konditionsträning..svårt det där när man har problem med knäna..Får gå till gymmet och cykla på träningscykeln nu och då en timme så upptätthåller jag min kondition en aning i alla fall...

Dagen tråkigaste ord : Mulet. Vilket det är idag i Åbo, molnen ligger som ett fint Grått täcke över staden.

kärlek & omsorg

positiv

En helg då jag varit både fysiskt och psykiskt trött. Vilken tur att det varit en riktig hemmahelg med få planer. Nu har jag vilat upp mig, samlat krafter. Jag har släppt det negativa och tagit in det positiva! En fin dag och vecka väntar!

ibland måste man släppa ut det...

Idag har jag gråtit en skvätt. Det som utlöste det var helt betydelselöst, intressant att vad som helst kan få en att bryta ihop.. Det började med förtvivlan, en känsla av att vara sårad, vara helt värdelös och att allt är meningslöst. När det pågått någon minut blev jag nästan orolig över vad som hände med mig, "håller jag på att gå ner mig i en depression eller?!". Efter en stund svängde det. Det slog mig att det var länge sedan jag släppte ut allt. Mina små gråtattacker kan jämföras med att någon kan bli jättearg ibland för att lätta på trycket som finns inne i ens själ. Ett sätt att lätta på trycket är att gråta en stund - det fungerar som en skrattattack. Jag känner mig alldeles uttömd och trött när kroppen ska hantera så många känslor på en endaste gång...

Det är viktigt att få ut det som finns där inne i djupet ibland - det som du inte visar för andra, det som du så modigt håller för dig själv.

a new day

Inatt har jag sovit ut... och haft en mysig och långsam söndagsmorgon.

Livet är nog härligt ändå - speciellt dessa dagar♥

slow

Torsdagen var en bra dag, det var väldigt intressant och kul att vara på förlossningen och kika runt.
Denna helg är en myshelg i lugnets tecken. Jag känner att det är vad jag verkligen behöver. Idag hade jag tänkt gå till gymmet och gå ner på stan för nu måste min jakt på en vinterjacka börja, annars blir det som föregående år - hittade ingen och fick nöja mig med den jag har. Inget fel på den men vill ha en lite längre som täcker min kalla rumpa. Men det har varken blivit gym eller stan idag, är trött och behöver vila. Statsar på måndag.

Jag blev oerhört glad igår när jag fick ett mail där det stod att jag blivit godkänd i mitt examensarbete. Nu är det bara att hålla slutseminarium och skicka texten på inbindning. Jätteskönt verkligen!

Hade mycket i mina tankar från början men nu känns det tomt... det är en konstig dag idag inne i min kropp, känner mig hängig och min hjärna är trögtänkt. Ska ge den en liten kick av en kopp kaffe för sen måste jag få lite skolarbete gjort. Aldrig tar det slut....vill sitta ute på balkongen och mysa...men idag är det inte det rätta vädret tyvärr.





inspirerad

Åh, vilka dagar vi har haft! Tunga? Jo MEN lärorika och intressanta! Idag hade vi seminarie där en del av klassen presenterade sina produkter - påhittiga och fina, kommer att användas tror jag! Imorgon är det vår tur att via upp vår produkt och se resten av de andras! På e.m. idag hade vi föreläsning om amning. Åh vad mysigt det verkar vara! (Om man nu inte får såriga bröstvårtor m.m. som verkar vara mindre trevligt). Vår lärare brinner verkligen för det hon föreläser och det gör allt så mycket mer intressant och givande! Fastän vi har MASSOR att lära oss just nu + att känns det som att 1/10 fastnar i hjärnan så är det ändå intressant och kul! Blir verkligen inspirerad och motiverad till att bli klar och sen få börja jobba! Imorron ska vi på studiebesök till förlossningen!!

Träningsvärken värre idag...ajaj...Men till gymmet var jag ändå tillsammans med Jenny! Jag tränade lite andra partier istället. Men under stretchningen konstaterade både jag och Jenny att jag var ovanligt ovig p.g.a. min träningsvärk..haha..jag var stel som en pinne och annars kan jag böja mig lite hur som helst..Tur att det är övergående!

Ikväll blir det att studera flitigt..(haha) medan gulle kollar fotboll. Ett besök av gulles mor&far får vi - trevligt, men måste plocka undan lite före de kommer...vill inte visa upp hela vårt kaos :)


"You are the reason that I breathe
You are the reason that I still believe
You are my destiny
"

Oh my..

Jag kommer att ha Ont imorron...Jag har just avslutat ett tufft Yogapass och jag har inte haft möjlighet att yoga på kanske 3-4 veckor så imorron blir det Pain! Men det var underbart skönt att få sträcka ut sig lite, när man sitter mycket märker man att sakta men säkert sjunker ryggen ihop som en krökt och vissen blomma...inte så attraktivt.

Lång dag idag och imorgon - till halv sex på e.m. Men vilken tur att det är intressant så går det lättare! Jag tycker så mycket om "vår" läkare som föreläser, han är väldigt kunnig och rolig, han gör även det svåra och tråkiga intressant. Alltid trevligt att lyssna på sådana människor + att man lär sig något!

Mycket irriterande när de ringer från lokaltidningen och försöker få en att ta ett "jättebra" erbjudande - inte intresserad tack.. ring inte igen... men det säger jag ju inte, idag blev det - Tack men jag ordnar det själv om jag beslutar mig för att ta det, tack och hej. Ett jobb som jag aldrig skulle kunna ta, att vara tel.försäljare - alla lägger på luren och många är otrevliga - näpp, inget för mig :)

Lovelövlovelövlovelöv

söndagspromenad

Jag har haft en så underbar helg! Rolig, härlig och avslappnande.
Idag njöt vi av det sköna vädret.



Pussycat dolls - Jai Ho (You are my destiny)

restless

Sitter ensam - lugnt och skönt. Önskar att jag hade mitt ritblock och kolkritor nu...skulle ha en hel del att teckna just nu. Ibland kommer inspirationen utan förvarning och då är det trist att inte ha materialet...men hoppas det stannar i minnet till nästa gång jag går på stan och kan inhandla mitt material.

Idag har det varit stan (köpte ett par svarta stövlar utan klack och Johan kallade mig vegan..haha..), skolarbete (Jenny och jag gjorde en skitbra plansch!) och myskväll tillsammans med Johan + en kompis till honom. De har tittat på fotboll på datorn och jag har tittat på tv.

De har avlägsnat sig från lägenheten, men jag kan inte plocka undan och gå lägga mig - har så mycket i hjärnan just nu...skola och allt möjligt som snurrar som i en torktummlare. Måste göra något annat före jag kryper ner i sängen..

..over and out..

Fredagen gick...

Oj säger jag bara. Vilken dag! Dagen har gått alldeles för fort. Jag har hunnit med saker som jag inte trodde jag skulle hinna med och inte hunnit med det som jag egentligen hade planerat. Både bra och lite dåligt alltså. Vi (jag och Johan) har jobbat stenhårt hela eftermiddagen, 5 timmar kanske. Jag är nöjd över allt jag lyckats fixa ang. skolan. Men var tyvärr tvungen att skjuta upp träffen med Jenny då vi skulle sätta ihop vårt arbete och gå på gym. Men vi tar det imorgon istället. Det är delvis därför jag jobbat stenhårt nu, på vårt arbete. Eftersom Emelie får dåligt samvete så lätt...Men imorgon går det nog snabbt att få ihop det sista :)

Promenad-tvätt-bröd-plantera om vårt träd-shoppa på galna dagar-skolarbete-gym-dagens och morgonens planer.

Positiv energi

Åbo-Åland-Uppsala-Åland-Åbo helgen var jätteskön. Precis vad jag behövde. Fick underbar energi av min härliga släkt som pratar helt oavbrutet i munnen på varandra och frågar precis vad som helst av vem som helst. Det bästa av allt är att alla har ett stort hjärta och är verkligen intressedare av hur det är med alla. Kul var det att vara hos syster också, fick träffa två av deras vänner som ska komma på bröllopet i sommar. Fint!♥








Lillis och S.N.A.K.E (det är en förkortning av hans riktiga namn som jag inte kommer ihåg.)

Jag upplevde en mycket intressant workshop igår. En amerikan som var här och föreläste om hur man får kroppen att bearbeta trauma. Vi låg alla och skakade på golvet..haha..låter kanske konstigt men det var det inte. När musklerna ansträngs så börjar man skaka och skakningarna sprider sig från muskel till muskel. De muskler som är spända så skakar loss spänningen. Det man vill åt är de djupt sittande musklerna i kroppen, inne i bäckenet, längs ryggraden och uppåt. De muskler som du själv egentligen inte kan komma åt och påverka. Jag blev så avslappnad efter de två övningarna vi gjorde, det kändes så skönt! Detta ska jag göra nu och då hemma :) Har lite träningsvärk i skinkorna idag eftersom vi satt mot väggen för att trötta ut benmusklerna för att få igång skakningarna...Kul att få vara med om lite annorlunda och nya saker!

Det är "Galna Dagar" på Stockman i Åbo igen. De håller på till lör. Jag kommer att ta mig en sväng ner på stan här någon dag, så klart. Man måste ju passa på när vissa saker faktiskt är billigare! Det är både kul och frustrerande med alla "galna" typer som trängs och armbågar sig fram, men det får man ta.

Fastän det är mycket just nu så har jag en positiv stress i kroppen, jag känner att "det här klarar jag av". Allt runtomkring är nästan för bra - men det känns härligt!


Åbo-Åland-Uppsala

Igår var en trevlig dag. Jag fick mycket gjort och skomakaren var jättebra, trevlig och duktig. Klackade om mina stövletter så fint, så fint och bara för 11 e! Det tyckte jag var ett bra pris och fort gick det också, medan jag gick på stan!

Träffen men Janica var lika trevlig som vanligt. En kaffe och massor av prat om allt mellan himmel och jord, gammalt och nytt.

Båtresan till Långnäs var som vanligt, lång, tråkig och kylig. Det var en hel hög med utbytesstuderanden som var på kryssning också så det var livat, spec. i tax-freen. Men hem kom vi och sovit gott i vårt gamla, härliga hus har jag gjort.

Idag vinkade jag adjö till gullet då han ska vara på en stuga med 7 andra män och fiska hela helgen. Jag har studerat flitigt och inte ens varit ut ännu... Har varit konstigt väder här, moln, sol och hagel och allt på samma gång?Konstigt. Snart ska jag till mormor på middag och sen är det ju kalas ikväll. Kul! 

Imorgon blir det Uppsala! Ska hälsa på Corrie och Henrik + katterna!!

klick klack

Skulle använda mina bruna stövletter igår - märkte att ena klackens plupp ramplat av. Typiskt! Tyckte det kändes konstigt att gå senast jag hade dem.. Idag blir det alltså att ta med dem ner på stan, söka upp en liten skomakargubbe på torget, försöka få honom att förstå att jag vill ha en ny plupp på ena skon och byta ut på den andra (så att det inte händer igen), sen ska jag försöka förstå hur lång tid det tar och vad det kostar...ska bli ett intressant möte.

emelieisaksson

det är de små tingen som gör livet värt att leva

RSS 2.0