Fruktbomba dig

Varför det är så bra att äta frukt och bär:

Frukt innehåller lite energi. Det mesta är sockerarter, alltså inte "vanligt" socker. Det innehåller pektin som är kostfiber och som är jättebra för magen - fibrer får igång magen. Vitaminer som finns i frukt är mestadels c-vitamin men även karoten, B-vitamin, kalium. Du ska helst få i dig Minst 500g frukt och grönt/dag, det motsvarar ungefär tre frukter och två nävar grönsaker. Frukt, grönsaker, baljväxter minskar risken för flera sjukdomar; hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och fetma.

C-vitamin:
Skyddar skoppens celler, är antioxiderande. Bildar kortison, krävs för att bilda flera signasubstanser och kollagen i kroppen. Hjälper till att ta upp andra viktiga ämnen i kroppen, som kalcium, järn, zink m.fl. Utan c-vitamin faller kroppen sönder, även kallas skörbjugg.

Karoten:
Karotenoider är antioxidanter, det finns c. 600 st. De hjälper kroppen att försvara sig mot fria radikaler och upprätthåller energibalansen i cellerna så att de kan försvara sig mot virus och bakterier. Karotenoider kan omvandla sig till A-vitamin som är vikitgt för ögonen, särskilt bra är beta-karoten. Finns speciellt mycket i gul/orange/röd frukt samt lax.

B-vitamin:
Det finns flera olika B-vitaminer och alla har sina egna speciella funktioner. Jag tänker inte ta upp alla, det finns 12 stycken. Men i huvudsak bra för ämnesomsättningen, hår, hud, naglar och stärker nervceller/muskelceller. Finns i mörkgröna grönsaker, bönor, råris, mejeriprodukter, öl, nötter, bröd...

Kalium:
Bra för syra-basbalansen i kroppen (pH i blodet). Bra för musklerna, nervsystemet, njurfunktionen och blodtrycket. Finns i de flesta frukter och bär, groddar, bönor, te, kakao, potatis, spannmål m.m.

Några frukter och vad de innehåller:
Avokado: c-vitamin, e-vitamin, B9-folsyra, B1,2,3,6, kalium, magnesium, järn. (160 kcal)
Banan: c-vitamin, B6, kalium, magnesium. (100 kcal)
Apelsin: C-vitamin, B9-folsyra, antioxidant. (46 kcal)

Ät mera frukt och grönt!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

emelieisaksson

det är de små tingen som gör livet värt att leva

RSS 2.0